Borneo, mizející divočina s cestovní kanceláří

Po jistě stovkách cest za přírodou, které jsem si sám připravil, nebo organizuji pro fotografy, kteří chtějí poznat fotografování divočiny se mnou, jsem se přihlásil na zájezd s cestovní kanceláří. Chtěl jsem si v nové roli trochu odpočinout u toho, co mám rád, bez stresu ze zajišťování cesty nebo od snahy, aby byli klienti spokojení. Když i Davida zlákalo, že uvidí možná až šest pro něj nových druhů opic, byli jsme rozhodnutí hned. I proto, že cestu připravila Czech Photo Travel, pro kterou některé cesty za přírodou průvodcuji.

Ledňáčci a zoborožci

Jestli jsme měli oproti nejdivočejším předpokladům na Borneu opravdu na něco štěstí, byla to setkávání s ledňáčky (šest druhů) a zoborožci (pět druhů).
Přestože jsem se ledňáčkům nijak soustředěně nevěnoval, “připletli” se mi vlastně do záběru sami. Ať ti na řece, nebo v lese. Se mi vybavila cesta na Sulawesi v roce 2014, kde byli právě ledňáčci největší lákadlo, ale nakonec to skončilo fiaskem...
S ledňáčky to na Borneu začalo úplně náhodou. Jak jsem se na pláži Národního parku Bako věnoval s fotoaparátem hulmanům stříbrným (Trachypithecus cristatus), furt mě “rušil” výrazný hlas ledňáčka. Až jsem to nevydržel a musel jsem se na něj podívat. Byl to nádherný modro-bílý ledňáček obojkový (Todiramphus chloris), který navíc parádně reagoval na přehrání hlasu z telefonu. Stačilo ani ne pět minut a měl jsem další zajímavý druh do sbírky.
Po návratu z Bornea jsem se dopočítal, že mám na fotografiích z celého světa již 28 druhů ledňáčků!
A před objektiv se mi postupně “pletli” další. Ledňáček ohnivý (Halcyon coromanda) při nastupování do lodi u řeky Klias. Při nahánění hulmana kaštanového (Presbytis rubicunda, jediné zvíře, které jsem na Borneu krátce viděl a nemám fotku!) v pralese u ubytování lesní ledňáček rezavohřbetý (Ceyx rufidorsa), na řece Kinabatangan pak ledňáček gurial (Pelargopsis capensis) a ledňáček modrohřbetý (Alcedo meninting). Největší bizár bylo ale “ulovení” spícího ledňáčka rezavolímcového (Actenoides concretus), během noční vycházky za nártouny (bez nártounů...). Mrňavý “ledňoch” chrněl na větvi v úrovni očí a vůbec naši přítomnost nevnímal. Fotil jsem jej makroobjektivem ohniska 90 mm, s bleskem a difuzérem.
Na zoborožce ideálně na řeky, ať už to byla řeka Klias nebo mnohem větší tok Kinabatangan.
Vyjížďky lodí nám přinesly spoustu fotografických šancí s těmito nádhernými velkými ptáky s mohutnými zobáky. Když už jsme měli postupně zoborožce vlasatého (Berenicornis comatus), bělolícího (Anthracoceros albirostris), vrásčitého (Rhabdotorrhinus corrugatus), chyběl nám ten místní nejvýraznější a největší.
Za dvojzoborožcem nosorožčím (Buceros rhinoceros) jsme proti proudu řeky Kinabatangan vyjeli odpoledne dříve, abychom se dostali dále, než obvykle. Až k místu, kde tok tropické řeky obeplouvá významný zalesněný strmý kopec, kde se to těmito úchvatnými ptáky s oranžovým zobákem jen hemžilo. Na 100 až 200 metrech břehu jich bylo jistě několik desítek. Nevím, co je tam drželo, ale moc jim to tam ve stromech slušelo. Navíc neustále přelétali, ideální příležitost na fotografování letovek.

Dvojzoborožec nosorožčí (Buceros rhinoceros) rhinoceros hornbill, řeka Kinabatangan, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/1000 s, ISO 400, čtvrtek 25. dubna 2024 16:42:27, 2024-4-1728.jpg
Makak vepří (Macaca nemestrina) southern pig-tailed macaque, řeka Kinabatangan, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 24mm F1.4 GM (SEL24F14GM), 24.00 mm, f/2.5, @1/80 s, ISO 100, čtvrtek 25. dubna 2024 7:46:17, 2024-4-1088.jpg

Na lodi

Jednoznačně nejvíc šancí, že zahlédnete na Borneu zvířata, máte při projížďce lodí po řece. V itineráři jsme měli snadno dostupnou řeku Kinabatangan. A podle toho to tam také vypadalo.
Každé ráno a odpoledne desítky nacpaných lodí s turisty v barevných záchranných vestách šmejdí podél břehů a vyplaší vše, co mělo do té doby klid. V dohledu zůstávají pouze opice a odolnější krokodýli. Když vyjedete ve stejný čas jako všichni, je všechno hned v čudu.
Až poslední odpoledne (naše závěrečná šestá vyjížďka) jsme si připlatili, abychom vyjeli dříve, a hned nás potěšily další zajímavé druhy zvířat. Ketupa malajská (Ketupa ketupu) mi udělala radost největší.
Brzy ráno na řece, když bylo slunce za horizontem nebo mlha, jsme si až s Davidovou termovizí uvědomili, kolik zvířat podél břehů opravdu je. Těch makaků nebyly stovky, ale možná tisíce. Jak jim kolem pro palmy olejné v oblasti vykáceli les, stáhli se opičáci do zbytků stromů, které na těch pár stovkách metrů kolem břehů řek zůstaly. Nejčastěji to byl makak jávský (Macaca fascicularis), kahau nosatý (Nasalis larvatus), makak vepří (Macaca nemestrina), v menší míře pak hulman stříbrný (Trachypithecus cristatus) nebo výjimečně orangutan bornejský (Pongo pygmaeus).

Ledňáček ohnivý (Halcyon coromanda) ruddy kingfisher, řeka Klias, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/500 s, ISO 500, pondělí 22. dubna 2024 0:34:41, 2024-4-8764.jpg
Kahau nosatý (Nasalis larvatus) proboscis monkey, Bako NP, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/500 s, ISO 1600, neděle 21. dubna 2024 16:50:13, 2024-4-8509.jpg

Noční vycházky

Tady musím hned na úvod přiznat, že v poznávání nočního života kolem ubytování a v blízkém lese byl David mnohem aktivnější než já. Kdyby do té tmy každý večer nešel, sám bych se asi na toulky s fotoaparátem vyprdnul. Dost času mi po setmění totiž zabralo promazávání fotek, určování zvířat a dopisování deníčku.
Ignorovat bornejské noční příležitosti by ale byla chyba.
Procházka tmou s baterkou a s bleskem je výborná příležitost poznat život v lese. Uvidíte věci, které by vám přes den zůstaly skryty. Nejčastěji jsme nacházeli noční motýly, bizarní housenky, jako větévky nebo listy vypadající kobylky, nebo třeba nádherné gekony. A bylo by toho ještě víc, kdyby bylo více času a kdyby byl původní prales přímo u bydlení.
Noční makrofotografování v tropech patří k nejjednodušším disciplínám při fotografování divoké přírody. Zvířata nezdrhají, nic se většinou ani nehne, bleskem s vhodným difuzérem nasvítíte dokonale to, co potřebujete, a rušivé pozadí zůstane ve tmě. Můžete pořádně clonit (f/8 - f/11), expoziční čas 1/160 s parádně udržíte z ruky a ISO díky blesku nemusíte zvedat výše než na hodnotu 400. Jen doporučuji doma v klidu pořádně potrénovat s bleskem a vychytat ideální difuzér, který fotografovaný objekt pořádně nasvítí bez ostrých stínů kolem.
Ve snaze najít místní nártouny západosundské (Cephalopachus bancanus) jsme s Davidem oslovili na noční procházku místního průvodce, ale úspěšní jsme nebyli. Nártouny nenašel, radost nám ale udělala malá cibetkovitá šelma oviječ pruhovaný (Arctogalidia trivirgata) a obsazené hnízdo loboše červenočerného (Cymbirhynchus macrorhynchos).

Ketupa malajská (Ketupa ketupu) buffy fish owl, řeka Kinabatangan, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/8.0, @1/1250 s, ISO 6400, středa 24. dubna 2024 15:02:01, 2024-4-0061.jpg
Babočka (Lexias pardalis) common archduke, Kinabatangan, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, FE 90mm F2.8 Macro G OSS, 90.00 mm, f/13, @1/200 s, ISO 400, čtvrtek 25. dubna 2024 20:36:43, 2024-4-9999.jpg

Palmy na olej

Pokud jen trochu vnímáte, co se děje s tropickými lesy, asi už jste slyšeli o tom, jak to nádherné tropické prostředí pro zvířata na Borneu mizí. I pokud informace o skutečném stavu začnete na internetu zjišťovat, to, co objevíte, bude slabý odvar toho, co opravdu nejde přehlédnout, když na ostrov Borneo přiletíte.
Ideální je pro to místní přelet z Kuching do Kota Kinabalu, kde je zejména těch posledních dvacet minut, pokud není zrovna neprůhledná oblačnost, pouze pro silné povahy. Když koukáte z okýnka, rozsah té zkázy nejde přehlédnout. Symetrická hranatá pole, tu a tam rozdělená rovnoběžným systémem přístupových cest, sem tam nějaká osada. A jen tu a tam se klikatí řeka, kolem které je pár stovek metrů tmavého lesa. Peklo to vidět.
A jak přistanete, není to o moc lepší. Před tou destrukcí se totiž neschováte. Když vyrazíte za přírodou z Kota Kinabalu na východ k řece Kinabatangan, pokud zrovna nejedete přes strmější hory, olejové palmy vidíte podél silnice napravo i nalevo dlouhé desítky kilometrů. Jediné, co jsem mohl dělat, bylo během přejezdu zatáhnout záclonku okna našeho autobusu, ať na tu hrůznou destrukci nemusím čučet.
Vím, že to nic nezměnilo, ale jak jsme jednou zastavili na protažení na bezpečném místě, počůral jsem alespoň betonovou bránu čínské továrny na zpracování oleje. Video, jak do toho čínského nápisu vrhám šutry a nadávám do “čínských sviní”, jsem raději na sociální sítě vložil až ze Singapuru. Ani nevíte, jak se mi po tom symbolickém aktu ulevilo!
Ano, můžete přestat mlsat potraviny s palmovým olejem, ale to byste museli pro záchranu planety přestat papat všechno. Jak omezíte jedno, bude se příroda drancovat pro plodinu jinou. Je nutné si přiznat, že je nás tady moc a jedinou šancí je nějaká “fakt pořádná pandemie”. Že nás pak bude třeba o třetinu méně. S tou netopýří chřipkou z Číny před třemi lety to bohužel nedopadlo tak, jak by mohlo.

Ledňáček rezavohřbetý (Ceyx rufidorsa) rufous-backed dwarf kingfisher, Kinabatangan, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/200 s, ISO 5000, středa 24. dubna 2024 10:51:10, 2024-4-9691.jpg
Makak jávský (Macaca fascicularis) long-tailed macaque, Bako NP, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/500 s, ISO 2000, neděle 21. dubna 2024 16:44:52, 2024-4-8481.jpg

Blesk a sopka

Až když se v tom přesouvání letadly za zvířaty začne něco fakt kazit, uvědomím si, že jsem za těch už možná sedm stovek letů po světě měl vlastně furt štěstí. Tentokrát to začalo už v Praze. Zdržení, že prý musí technici letadlo do Doha nutně pořádně prohlédnout po zásahu bleskem.
Nekonečné odklady - víc povíme za 20 minut, víc řekneme za 20 minut, za 30 minut sdělíme víc, další informace za 20 minut, čekáme na vyjádření od firmy Boeing, povíme za 30 minut. To už jsme věděli, že navazující spoj do Kuala Lumpur nestihneme. Po třech hodinách od firmy Boeing prý přišla zpráva, že asi dobrý.
Některé cestující to ale neuspokojilo. Odmítli do letadla nastoupit a u letadla na ploše se musela najít jejich zavazadla, což se úplně nedařilo. Od “gejtu” bylo totiž na letištní plochu pod letadlem parádně vidět. Další zdržení. Mně už to bylo ale “šumák”, chtěl jsem hlavně odletět, domů se mi vracet nechtělo.
Kvůli zdržení jsme se pak v Kuala Lumpur úplně přesně trefili do chvíle, kdy byla dost aktivní sopka Ruang na Sulawesi a fakt dost jí to prachem čoudilo směrem na východ. Tak přesně, že bylo uzavřené letiště v Kota Kinabalu, kde jsme měli přistávat. Další neplánované zdržení. Alespoň jsme si nečekaně prohlédli hlavní město Malajsie. Začátek programu na Borneu kvůli několika dnům zdržení v čudu a po příletu hned další přelet. Po týdnu na cestě jsme slavili, byl to první den cesty, co jsme nebyli ani minutu na letišti...
To jenom abyste věděli, že máte zůstat doma a nikam nelétat, je to samá starost. Alespoň bude v divočině míň lidí :-)

Pokud máte zájem o stejnou cestu za přírodou, tady jsou podrobnosti.

Související odkazy
Články o fotografování přírody
Nabídka fotografických cest
Nabídka fotografických workshopů

Chřestýšovec (Tropidolaemus subannulatus) Bornean keeled pit viper, Bako NP, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, FE 90mm F2.8 Macro G OSS, 90.00 mm, f/6.3, @1/320 s, ISO 4000, sobota 20. dubna 2024 10:22:58, 2024-4-8047.jpg
Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) bornean orangutan, Sepilok Forest, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II (SEL70200GM2) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 400.00 mm, f/5.6, @1/250 s, ISO 800, pátek 26. dubna 2024 8:39:44, 2024-4-2076.jpg
Kobylka (Onomarchus uninotatus) bush cricket, řeka Kinabatangan, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, FE 90mm F2.8 Macro G OSS, 90.00 mm, f/11, @1/160 s, ISO 400, úterý 23. dubna 2024 20:45:52, 2024-4-9171.jpg
Prase vousaté (Sus barbatus) bornean bearded pig, Bako NP, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 24mm F1.4 GM (SEL24F14GM), 24.00 mm, f/1.6, @1/4000 s, ISO 100, sobota 20. dubna 2024 8:15:19, 2024-4-8152.jpg
Luněc šedý (Elanus caeruleus) black-winged kite, Kuala Lumpur, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/10, @1/320 s, ISO 1000, pátek 19. dubna 2024 16:52:43, 2024-4-7924.jpg
Zoborožec vlasatý (Berenicornis comatus) white-crowned hornbill, řeka Kinabatangan, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/5.6, @1/800 s, ISO 4000, středa 24. dubna 2024 7:23:46, 2024-4-9560.jpg
Ledňáček gurial (Pelargopsis capensis) stork-billed kingfisher, řeka Kinabatangan, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/800 s, ISO 800, středa 24. dubna 2024 9:10:07, 2024-4-0256.jpg
Hulman stříbrný (Trachypithecus cristatus) silvered leaf monkey, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/6.3, @1/400 s, ISO 320, neděle 21. dubna 2024 3:19:00, 2024-4-8702.jpg
Ledňáček obojkový (Todiramphus chloris) collared kingfisher, Bako NP, Borneo, Malajsie
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/400 s, ISO 200, neděle 21. dubna 2024 11:06:13, 2024-4-8634.jpg
Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) bornean orangutan, Mandai Wildlife Reserve, Singapur
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/6.3, @1/160 s, ISO 500, pondělí 29. dubna 2024 14:58:48, 2024-4-5069.jpg
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
20. 06. 2024 , kategorie: cesty, svět
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Hezky napsané, díky, Ondro. A já si myslel, že na davy turistů nenarážíš, jen já...